از ویژگی­‌های این عالم ربانی، ذوفنون بودن او بود، زیرا در رشته­‌های مختلف علمی و معرفتی تحصیلاتش را ادامه داد تا خود روزی بر کرسی استادی نشست و به‌­عنوان…

یادداشت‌ها، مجموعه‌ای از کوتاه‌نوشته‌های حجت‌الاسلام و المسلمین سید رضا تقوی است که در موضوعات مختلف و به فراخور مناسبت‌های گوناگون نگاشته شده است. مکتوباتی که از نثری روان برخوردار بوده، به زیور آیات و روایات زینت یافته و با ادبیات غنی فارسی ملاحت پیدا کرده‌اند. یادداشت‌های حاضر توسط حجت‌الاسلام و المسلمین تقوی، در روزهای نمایندگی مجلس یازدهم تألیف شده و توسط هیئت رییسه مجلس شورای اسلامی، در صحن عمومی و در میان نمایندگان مردم، توزیع گشته است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

 

آیت ­‌حُسن

 

علامه بزرگوار، آیت­ عالی­‌مقدار، فقید فرزانه، آیت‌­الله ­حسن حسن‌­زاده آملی رضوان­‌الله تعالی­‌علیه درسال 1307 هـ – ش در روستای «ایرای لاریجان» از شهرستان آمل چشم به جهان گشود.

تحصیلات خود را درحوزه علمیه آمل آغاز کرد و سپس درسال 1329 به حوزه علمیه تهران وارد شد و پس از سیزده سال تحصیل به قم عزیمت نمود. آیت‌­الله حسن­‌زاده از اساتید و چهره­‌های علمی بزرگی چون آیات عظیم‌­الشأن محمدتقی آملی، ابوالحسن شعرانی، رفیعی قزوینی، الهی‌­قمشه‌­ای، فاضل تونی، میرزا احمد آشتیانی، علامه طباطبایی و محمدحسین الهی طباطبایی و … بهره‌­های علمی و تربیتی فراوانی را کسب کرد.

از ویژگی­‌های این عالم ربانی، ذوفنون بودن او بود، زیرا در رشته­‌های مختلف علمی و معرفتی تحصیلاتش را ادامه داد تا خود روزی بر کرسی استادی نشست و به‌­عنوان صاحب نظری برجسته، مورد توجه دانش­وران حوزه علمیه و دانشگاه شد. بیش از یک­صد و پنجاه اثر علمی ارزشمند در زمینه‌­های فقهی، رجالی، ریاضی، هَیوی، طب، فلسفه، تفسیر قرآن کریم و … را به بازار معرفت و اندیشه عرضه داشت.

به یاد آن حکیم سفر کرده، چند فراز از رهنمودهای حکیمانه‌­اش را مشعل راهمان می‌­سازیم:

1- اساس تقوا دوچیز است: التّعظیمُ لأمرِاللهِ، والشفَقَة عَلی خَلق الله.

2- به­‌جای این­که عابد باشی، عبد باش! شیطان هم قریب به شش‌­هزارسال عبادت کرد، عابد شد اما عبد نشد… تا عبد نشوی عبادتت سودی به حالت ندارد، عبد بودن یعنی ببین خدایت چه می‌­خواهد نه دلت.

3- مبادا خواجه، غافل بخورد و غافل بخوابد که به‌­قول عارفِ همه‌­دانِ همدان، باباطاهر عریان: «هرآن کو غافله غافل خوره تیر»

4- می­‌دانی که دل تا شکسته نشد بیت‌­المعمور نمی­‌گردد.

5- هرکه خاموش شد، گویا شد. هرکه چشم سربست بینا شد. هرکه گوش دل گشود، دانا شد.

6- هیچ­کس در عالم محروم نیست چه هرکس به‌­قدر قابلیتش (استعداد و سرمایه) دارد.

7- طبیب در میان ابنای نوع خود، بدان سعادت و مقام و مرتبت است که به مظهر بودن اسم شریف «مُحیی» که از اسماء بزرگ الهی است نائل آمده است.

8- انسان باید صادرات و واردات دهانش را مواظب باشد.

9- حکمت خاموشی است، وجوع گرسنگی، و سَهَر بیداری و خلوت گوشه‌­گیری و ذکر به دوام، همیشه به­‌یاد حق بودن. در چهار اول «خیرُالامور اوسطها» و در پنجمی «خوشا آنان که دائم در نمازند.»

10- آهن باید به کورۀ آتشین برود و استاد و چکش و سندان ببیند تا شمشیر بُرنده شود. /ص

هرکه گیـرد پیشـه‌­ای بی‌­اوستاریشخندی شد به شهر و روستا
هیچکس بی‌­اوستا چیزی نشدهیـچ آهـن خنجر تیـزی نشـد

سیدرضا تقوی

نماینده مردم شریف تهران