همانطورکه هر انسانی، براساس کشش درونی و فطری، درپی شناخت «بهترینها» است تا آنها را بشناسد و سپس برای دستیابی به هرکدام از زیباترین، کاملترین، پرسودترین و مناسبترین…
یادداشتها، مجموعهای از کوتاهنوشتههای حجتالاسلام و المسلمین سید رضا تقوی است که در موضوعات مختلف و به فراخور مناسبتهای گوناگون نگاشته شده است. مکتوباتی که از نثری روان برخوردار بوده، به زیور آیات و روایات زینت یافته و با ادبیات غنی فارسی ملاحت پیدا کردهاند. یادداشتهای حاضر توسط حجتالاسلام و المسلمین تقوی، در روزهای نمایندگی مجلس یازدهم تألیف شده و توسط هیئت رییسه مجلس شورای اسلامی، در صحن عمومی و در میان نمایندگان مردم، توزیع گشته است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
بدترینها
همانطورکه هر انسانی، براساس کشش درونی و فطری، درپی شناخت «بهترینها» است تا آنها را بشناسد و سپس برای دستیابی به هرکدام از زیباترین، کاملترین، پرسودترین و مناسبترین را بهدست آورد و خود را یک گام به موفقیت نزدیکتر نماید. در مقابل تلاش میکند تا «بدترینها» را نیز شناسایی نموده و از آنها بهشدت دور شود تا صدمهای به روند زندگی او وارد نشود. نگاهی به «بهترینها» داشتیم و اینک از راهنمائیهای پیشوایان معصوم دین بهره میگیریم و به نمونههایی از «بدترینها» اشاره میکنیم:
۱- بدترین مردم: خودبزرگبینی و عُجب، انسان را به نابودی و هلاکت میرساند و نمونه آن شیطان است که همین خصلت او را از آن مقام رفیع به زیر کشید و موجب سقوط او را فراهم آورد. امیر مؤمنان علی(ع) میفرماید: بدترین مردم چنان خود بزرگبین است که خویش را بهترین مردم میداند «شَرُّ النّاسِ مَنْ یَری اَنَّهُ خَیرُهُمْ»
۲- منفورترین افراد: پیامبر اکرم(ص) فرمود: در پیشگاه خداوند متعال منفورترین افراد دانشمندی است که به ملاقات حاکمان و کارگزاران نظام جور میروند «اِنَّ اَبْغَضَ الْخَلْقِ اِلیَ اللّه تعالی اَلْعالِمُ یَزوُرُ الْعُمّالَ»
۳- بدترین راستها: گاهی یک سخن راست فتنه ایجاد میکند، بذر کینه و دشمنی را میافشاند، خانوادههایی را از هم میپاشاند. علی(ع) فرمود: بدترین سخن راست، سعایت و سخنچینی است «أسْوَءُ الصِّدقِ النَّمیمَهُ»
۴- شرورترین مردم: امیر مؤمنان، علی(ع) فرمود: شرورترین مردم کسی است که دیگر افراد جامعه از شرارتها و ستمگریهای او میترسند «شَرُّالنّاسِ مَنْ یَتَّقیهِ النّاسَ مَخافَهَ شَرَّهُ»
۵- زشتترین اخلاق: در مکتب علوی، زشتترین رذیلت اخلاقی تکبر و بزرگیفروشی است. «اَقْبَحُ الْخُلْقِ ألتَّکَبَّرُ» و گاهی از این صفت شیطانی به «شَرُّالعُیوبِ» تعبیر شده است.
۶- بدترین نفاق: رفتار و گفتار منافقانه بههر شکل و در هر اندازه که باشد زشت و بد است ولی بدترین منافق کسی است که مردم را به پیروی از فرمان الهی دعوت میکند ولی خودش به آن عمل نکند و از معصیت باز میدارد ولی خودش از آن کنارهگیری نکند. «علی(ع): أشَدُّ النُاسِ نِفاقاً مَنْ اَمَرَ بِالطّاعَهِ وَلَمْ یَعْمَلْ بِها…»
۷- بدترین گناهان: علی(ع): بدترین گناه آن است که گنهکار، آنرا سبک شمارد. «اَشَدُّ الذُّنوُبِ ما استَخَفَّ بِهِ صاحِبُهُ»
۸- احمقترین مردم: برخی از مردم، در جریان زندگی چنان متوهّم میشوند که به سختی میتوان با آنها کنار آمد. دانشی ندارند ولی خود را داناترین میدانند. از فهم زیادی برخوردار نیستند ولی خود را فهیمترین مردم بهحساب میآورند. علی(ع) فرمود: کمخردترین مردم کسی است که خود را خردمندترین مردم میپندارد «أحمقُ النّاسِ مَنْ ظنَّ اِنَّهُ اعقَل النّاس»
9- پلیدترین گناهان: امام صادق(ع) فرمود: پلیدترین گناهان سه چیز است: 1- حیوانی را بیجهت کشتن «قَتْلُ البَهیمهِ» 2- نپرداختن مهریه زن «وَ حَبْسُ مَهْرِالْمَرْئَهِ» 3- ندادن مزد کارگر «وَمَنعُ الْأجیرِ اَجْرَهُ»./م
سیدرضا تقوی
نماینده مردم شریف تهران
1401/02/21
ثبت ديدگاه