پس از یک ماه مجاهده با نفس و مبارزه با خواهشهای نفسانی، …
یادداشتها، مجموعهای از کوتاهنوشتههای حجتالاسلام و المسلمین سید رضا تقوی است که در موضوعات مختلف و به فراخور مناسبتهای گوناگون نگاشته شده است. مکتوباتی که از نثری روان برخوردار بوده، به زیور آیات و روایات زینت یافته و با ادبیات غنی فارسی ملاحت پیدا کردهاند. یادداشتهای حاضر توسط حجتالاسلام و المسلمین تقوی، در روزهای نمایندگی مجلس یازدهم تألیف شده و توسط هیئت رییسه مجلس شورای اسلامی، در صحن عمومی و در میان نمایندگان مردم، توزیع گشته است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
عید فطر
1- در میان ملتها و اقوام گوناگون بشری، روزهایی بهنام «عید» وجود دارد که مردم آن روز را گرامی میدارند و برای تجلیل از آن موقعیت ممتاز جشن میگیرند.
2- امت اسلامی نیز از این قاعده کلی مستثنی نیست. روزهای شکوهمندی را بهعنوان «عید» اعلام میکند و با این کار جریان جدیدی را در فرهنگ رفتاری جامعه بهوجود میآورد. البته «عید اسلامی» بر محور بندگی حضرت حق شکل میگیرد.
3- پس از یک ماه مجاهده با نفس و مبارزه با خواهشهای نفسانی، رازونیازهای روحانی، سحرخیزی، روزهداری و پایان این جدال طولانی و موفقیت ایمانی «عید» میگیرند و نام آنرا «عید فطرت» میگذارند. «الذی جعلته للمسلمین عیدا».
4- روز گرفتن پاداش: روز عید فطر روز دریافت جوائز است، البته برای کسی که استحقاق دریافت جایزه را داشته باشد. پیامبر اکرم(ص) فرمود: ای مؤمنان! صبحگاهان بهسوی جایزههایتان بشتابید. «اَیُّها المؤمنون! اُغْدوُ اِلی جوائزِکُمْ». «کافی /4/168».
5- امیرمؤمنان علی (ع) فرمود: کسی در روز عید فطر عید دارد که خداوند روزه و نماز او را پذیرفته باشد. «اِنَّما هُوَ عیدٌ لِمَن قَبِلَ صیامَهُ و شَکَرَ قیامه». «نهج البلاغه/ح/428».
6- تعظیم شعائر: روز عید فطر، روز تعظیم شعائر اسلامی است. روز تهلیل (لا اله الا الله)، روز تکبیر (الله اکبر) است. تکبیر گفتن به معنای تعظیم در پیشگاه عظمت خداوند است. سیره پیامبر اکرم(ص) این بود که در روز عید فطر و قربان از منزل بیرون میآمد و با صدای بلند تهلیل و تکبیر میگفت و به طرف مصلّی حرکت میکرد. «یَخْرُجُ فِی الْعِیدَینِ رافِعاً صُوْتَهُ بالتَهلیلِ و التکبیر».
7- اجتماع و اتحاد: یکی از برنامههای روز عید فطر اقامه نماز آنهم در فضای باز است تا مسلمانان در یک همایش شکوهمند، در کنار یکدیگر قرار بگیرند و اجتماع و اتحاد خود را به رخ دشمنان سیاهدل بکشانند و دستهجمعی خدای متعال را بستایند. «لیکون للمسلمین مجتمعاً یجتمعون فیه». «من لایحضره الفقیه/ج1/522».
8- روز مغفرت و آمرزش گناهان: در روایت آمده است که در آخرین روز ماه رمضان فرشتهای، روزهداران را مورد خطاب قرار میدهد و میگوید: بشارت باد شما را که گناهان شما آمرزیده شد. «فَقَدْ غُفِرَ لَکُمْ ما سَلَفَ مِنْ ذُنوُبِکُمْ» از امروز، روز نو را شروع میکنید. بنگرید چگونه شروع میکنید؟ «فَانْظُروا کَیْفَ تَکُونُونَ فِی ماتَسْتَأنِفوُنَ». «بحار/87/363».
9- عید پاکی و پاکیزگی: ماه مبارک رمضان، ماه طهارت و پاکیزگی است و از این ماه به «شَهرُ الطَّهُور» نام برده میشود. در این ماه، زمینهها و عواملی وجود دارد که روح و روان ما را پاک میگرداند و آن عوامل عبارتاند از : 1- روزه 2- تلاوت قرآن 3- احیای شبهای قدر 4- سحرخیزی 5- دعا و استغفار و … همه این عوامل به پاکیزگی و نورانیت ما کمک میکنند. پس از یک ماه تلاش موفق برای طهارت روح و جانمان، عید میگیریم.
10- عید فقرا: روز عید فطر، فقرا و نیازمندان نیز باید از برکات عید بهرهمند باشند و بههمین جهت بر اغنیا واجب است تا در این روز با پرداخت زکات فطره، سفره فقرا را، هر چند اندک رونق ببخشند./ف
سیدرضا تقوی
نماینده مردم شریف تهران
ثبت ديدگاه