پرسش این است که ما در ماه مبارک رمضان به‌­دنبال چه چیزی بوده‌­ایم؟…

یادداشت‌ها، مجموعه‌ای از کوتاه‌نوشته‌های حجت‌الاسلام و المسلمین سید رضا تقوی است که در موضوعات مختلف و به فراخور مناسبت‌های گوناگون نگاشته شده است. مکتوباتی که از نثری روان برخوردار بوده، به زیور آیات و روایات زینت یافته و با ادبیات غنی فارسی ملاحت پیدا کرده‌اند. یادداشت‌های حاضر توسط حجت‌الاسلام و المسلمین تقوی، در روزهای نمایندگی مجلس یازدهم تألیف شده و توسط هیئت رییسه مجلس شورای اسلامی، در صحن عمومی و در میان نمایندگان مردم، توزیع گشته است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

دست‌­آوردهای رمضان

  1. پس از یک­ماه روزه­‌داری و مجاهدت با نفس و هواهای نفسانی، که از آن به «جهاد اکبر» تعبیر می‌­شود. این راه دور و دراز را از میان میدان­‌های مین­‌گذاری شده با موفقیت عبور کرده و خود را به «عید فطر» رسانده‌ایم. «… اَلَّذی­ جَعَلْتَهُ لِلْمُسلِمینَ عیداً»
  2. دست‌­آورد رمضان: پرسش این است که ما در ماه مبارک رمضان به‌­دنبال چه چیزی بوده‌­ایم؟ آیا آن را به‌دست آورده‌­ایم؟ اگر دست آوردی داشته‌­ایم، این دست آورد ارزشمند را به­‌عنوان سرمایه­‌معنوی چگونه باید حفظش کنیم و از آن در طول زندگی بهره‌­برداری کنیم؟
  3. نخستین دست‌­آورد: براساس رهنمود قرآنی، نخستین دست آورد ما از روزه­‌داری ماه مبارک رمضان باید «تقوی» باشد؛ چون خداوند می­‌فرماید: روزه بر شما واجب شد تا به تقوی برسید «لَعَلَکُمْ تَتَّقُونَ». «تَقْوی» به تعبیر علی (ع) : دوای همه دردهای درونی و بیرونی است. « اِنَ تَقْوی الله دَواءُ داءِ قُلُوبِکُمْ … وَ شَفاءَ مَرَضِ اَجْسادِکُمْ …» «نهج‌­البلاغه/ خطبه 198»
  4. غفلت­‌زدایی: از دیگر خواسته‌­هایی که به­‌دنبال آن بوده‌­ایم «غفلت‌­زدایی» بوده است. غفلتی که به تعبیر علی (ع) خسارت­‌بارترین دشمن برای سعادتمندی ما است. «اَلْغَفْلةُ اضَّرُ الاَعْدا» در دعای روز اول ماه رمضان از خدا می­‌خواهیم که ما را از خواب غفلت بیدارکن « وَ نَبِهّنی فیهِ عَنْ نَوْمةِ الغافِلینَ» آیا با غفلت‌­زدایی به سرمایه گران­‌بهای «یَقْظِه» و بیداری رسیده­‌ایم؟
  5. صبر و شکیبایی: دست آورد دیگری که در ماه مبارک رمضان باید بدست آورده باشیم «صبر و شکیبایی در برابر مشکلات است». امام صادق (ع) در توصیف انسان مؤمن فرمود: مؤمن در فتنه­‌ها محکم و استوار و در آزمایش‌­ها صبور و شکیباست «وَ قورعندالهزاهز، صَبُورٌ عِنْداَلْبلاء» در دعای روز سیزدهم رمضان از خدا خواسته‌­ایم به مقدراتی که در مسیر زندگی ما پیش آید شکیبایمان کن «وَ صَبِّرنی فیه علی کائِناتِ الاقْدار»
  6. موافقت با ابرار و دوری از اشرار: از خداوند خواسته­‌ایم که توفیق همراهی با نیکان و خوبان جامعه را به ما ارزانی بدارد و از رفاقت و همراهی با اشرار و بدان دور نگه دارد. «اللّهُمَ وَفِّقْنی فیهِ­ لمُوافَقَةِ الابْرار وَجَنِّبْنی فیهِ مُرافَقَة الاشْرار»
  7. سعادتمندان و شهیدان: در دعاهای شب­‌های دهه آخر رمضان از خداوند خواسته‌­ایم که نام ما را در ردیف اسامی سعادتمندان قرار بدهد و جانمان را با شهیدان پیوند بزند « وَ اَنْ تَجْعَلَ اِسْمی فی هذِهِ الَیلَة فی السُّعَدا وَ روُحی مع الشُهداء»
  8. نورانیت دل: از دیگر دست آوردهای ما از ماه رمضان باید نورانیت دل باشد. پیامبر اکرم (ص) : قلب انسان مؤمن عرش خداست. «قَلبُ المؤُمنِ عَرشُ الله»  دل وقتی جایگاه خدا شد به انوار الهی نورانی می‌­گردد و ما از خدا خواسته‌­ایم که «وَ نَوِّرفیه قَلْبی بِضیاء انْواره»
  1. محبت به یتیمان: از دیگر خواسته­‌های ما این بود که دل­‌هایمان لبریز از محبت به یتیمان باشد. « اللّهُمَ اْرزُقْنی رحمةَ الایْتام»
  2. همه این ارزش­‌ها را با زبان دعا، در ماه مبارک رمضان، از خدای سبحان طلب کردیم و مورد عنایت خدای مهربان قرار گرفتیم. این­ها را دست­‌آوردهای رمضان بدانیم و این سرمایه گران‌بها را حفظ کنیم.­­/س

سیدرضا تقوی

نماینده مردم شریف تهران