«عقل معاد» به ما توصیه میکند که آمادگیهای لازم را برای…
یادداشتها، مجموعهای از کوتاهنوشتههای حجتالاسلام و المسلمین سید رضا تقوی است که در موضوعات مختلف و به فراخور مناسبتهای گوناگون نگاشته شده است. مکتوباتی که از نثری روان برخوردار بوده، به زیور آیات و روایات زینت یافته و با ادبیات غنی فارسی ملاحت پیدا کردهاند. یادداشتهای حاضر توسط حجتالاسلام و المسلمین تقوی، در روزهای نمایندگی مجلس یازدهم تألیف شده و توسط هیئت رییسه مجلس شورای اسلامی، در صحن عمومی و در میان نمایندگان مردم، توزیع گشته است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
عقل معاد
1- یکی از ارکان اعتقادی اسلام که در کنار توحید قرار دارد، اصل ایمان به آخرت و روز رستاخیز است که «یومُالحساب» نیز نام دارد و در آن روز به اعمال ما رسیدگی خواهد شد.
2- حدود دو هزار آیه از آیات قرآن کریم درباره معاد و جهان آخرت است و کسانی که به آخرت ایمان ندارند از راه راست اسلام منحرفاند «وَالذِینَ لایؤُمِنوُنَ عنِ الصِّراطِ لَناکِبوُن» «مؤمنون آیه 74»
3- بین دنیا و آخرت رابطه و پیوندی محکم وجود دارد. آخرت مکمل دنیاست. بهبیان دیگر دنیا و آخرت بهمنزله دو فصل از یک سال میباشند که در یک فصل کِشت، و در فصل دیگر درو میکنیم «الدُّنیا مَزْرِعَهُ الْاخِرَةِ» «عوالی اللئالی/ج1/367»
4- «عقل معاد به ما فرمان میدهد که آیندهنگر باشیم. آیندهای فراتر از دنیا را در پیش روی خود قرار بدهیم. علی(ع) میفرماید: یکی از نشانههای انسانهای مؤمن آیندهنگری است. «ألمؤُمِنوُنَ هُمُ الَّذینَ عَرَفوُا ما اَمامَهُم»
5- بر این عقیده هستیم که دنیا محل عبور است «اَلدُّنیا دارُمَمَّرٍ» و باید به جهان جاویدان که محل استقرار است «وَالْاخِرَةُ دارُمَقَّرٍ» سفر کرد و زمان کوچ هم مشخص نیست پس با شنیدن بانگ رحیل در هر حال، ما را به آن سفر طولانی خواهند برد. «عقل معاد» به ما توصیه میکند که آمادگیهای لازم را برای آن سفر دور و دراز داشته باشیم. پیشوایان دین توصیه به آمادگی فرمودهاند: تا آنجا آماده باشید که گویا فردا باید کوچ کنید «کُنْ لِاخِرَتِکَ کَأنَّک تَموُتُ غداً»
6- عقل اقتضا میکند برای سفر طولانی آخرت توشهای برداریم. توشه جهان آخرت را باید از همین جهان دنیا فراهم آورد و پیش از مرگ به آن جهان ارسال کرد، و آن توشه عبارت است از: اعمال نیک و حسنات و… «قَدِّمِ الْفَضْلَ لِیَومِ حاجَتِکَ»
پیشتر از خود بنه بیرون فرست | توشه فردای خود اکنون فرست |
مور که مردانه صفی میکشد | از پی فردا علفی میکشد |
خانه زنبور پر از انگبین | از پی آنست که شد پیش بین |
آدمی غافل اگر کور نیست | کمتر از آن نحل و از آن مور نیست |
7- ادای «حقُالنّاس» نوعی از «عقل معاد» بهشمار میآید. انسان خردمند حق مردم را در همین دنیا میپردازد تا در «یومُالْحِساب» حقالناس بر عهدهاش نباشد.
8- «صدقه جاریه» و آثار نیک، از خود بر جای گذاشتن تا بعد از مرگ هم در پرتو آن خدمت ماندگار، در پرونده اعمالش ثواب بنویسند از ویژگیهای کسانی میباشد که مزیّن به زینت «عقل معاد» هستند.
9- نوشتن وصیتنامه تکلیف و وظیفه بازماندگان را برای بعد از مرگ مشخص میکند مثلاً: ثلث اموال را در چه مواردی صرف نمایند، آیا دینی برعهده میت هست؟ آیا واجبی از واجبات الهی را ترک کرده است؟ و آیا…؟
همه این موارد نشانی از «عقل معاد» بهشمار میآید./م
سیدرضا تقوی
نماینده مردم شریف تهران
ثبت ديدگاه