عاشورائیان، صحنه کربلا را «مَصارع عُشّاق» و عاشقانی می‌­­دانستند که نمایش‌­های عاشقانه خود را در حضور او و برای رضایت او…

یادداشت‌ها، مجموعه‌ای از کوتاه‌نوشته‌های حجت‌الاسلام و المسلمین سید رضا تقوی است که در موضوعات مختلف و به فراخور مناسبت‌های گوناگون نگاشته شده است. مکتوباتی که از نثری روان برخوردار بوده، به زیور آیات و روایات زینت یافته و با ادبیات غنی فارسی ملاحت پیدا کرده‌اند. یادداشت‌های حاضر توسط حجت‌الاسلام و المسلمین تقوی، در روزهای نمایندگی مجلس یازدهم تألیف شده و توسط هیئت رییسه مجلس شورای اسلامی، در صحن عمومی و در میان نمایندگان مردم، توزیع گشته است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

        ویژگی­‌های یاران امام حسین(ع)

هر انقلابی را رهبری، و هر رهبری را یارانی باید تا با یاری آنان، انقلاب، مسیر خود را بپیماید و به اهداف مورد نظرش دست پیدا کند. در نهضت خونین عاشورا، رهبری نهضت با حسین(ع) است و در کنار او یارانی بودند که آن حضرت را تا آخرین نفس حمایت کردند. شناخت ویژگی­‌های شخصیتی و فکری یاران امام(ع) ما را به عمق و محتوای این نهضت خدایی بیشتر آشنا می‌­کند:

1- خداخواهی: از ویژگی­‌های برجسته یاران امام حسین(ع) این بود که آن­ها راه امام را راه خدا و جهاد در این راه را وسیله تقرب به خدا می‌­دانستند. این بیان امام حسین(ع) که به پیشگاه خدا عرضه می‌­دارد: صبر می‌­کنم بر آن­چه در مسیر نهضت پیش می‌­آید؛ «صبراً عَلی قَضائِکَ» و یا شعار معروف ابوالفضل(ع) که فرمود: اِنّی اُحامیِ اَبَداً عَنْ دِینیِ» شعار و خواست همه یاران امام حسین(ع) بود.

2- حق‌­مداری: از دیگر ویژگی­‌های یاران امام حسین(ع) حق­‌مداری است. آن­ها همانند امامشان بر محور حق عمل می­‌کنند. در مسیر کربلا، علی­‌اکبر(ع) از پدرش می‌­پرسد: آیا این راهی را که انتخاب کرده‌­ایم و چنان­چه به جنگ و شهادت بیانجامد ما بر حق هستیم؟ امام(ع) فرمود: بله ما بر حق هستیم. علی‌­اکبر گفت: پس بنابراین باکی از مردن نداریم؛ «اِنّا لابُنالیِ بِالْمَوتِ».

3- وفاداری: یاران امام حسین(ع) در وفاداری به تعهدات ایمانی و انسانی، بی‌­نظیرند تا جایی که امام(ع) می‌فرماید: من یارانی باوفاتر و بهتر از یاران خود سراغ ندارم؛ «اِنّیِ لااَعْلَمُ اَصْحاباً اَوْفی وَلا خَیراً مِنْ اَصحابی» در کربلا به یکی از اصحاب امام حسین(ع) به­ نام «محمدبن بشیر حضرمی» خبر دادند که فرزندت در «ری» اسیر شده است. امام به او فرمود: بیعت خود را از تو برداشتم برای آزادی پسرت از معرکه بیرون برو. او گفت: درندگان بیابان­‌ها زنده زنده مرا بخورند، اگر از تو دست بردارم به هیچ­‌وجه از تو جدا نخواهم شد؛ «اَکلَتْنی السِّباعُ حیّاً اِنْ فارقْتُکَ».

4- ولایت­مداری: اوج ولایت­مداری و عشق به رهبری را در یاران امام حسین(ع) می­بینیم. روز عاشورا در حالی که «مسلم­‌بن عوسجه» روی زمین افتاده بود. رفیقش «حبیب‌­بن مظاهر» بالای سرش رفت و گفت: رفیق! وصیتی داری؟ مسلم به سمت امام حسین(ع) اشاره کرد و گفت: وصیتم این است که تا پای جان دست از حسین(ع) برنداری؛ «اَنْ تَموُتَ دوُنَهُ»

5- زیبانگری: عاشورائیان، صحنه کربلا را «مَصارع عُشّاق» و عاشقانی می‌­­دانستند که نمایش‌­های عاشقانه خود را در حضور او و برای رضایت او انجام می‌­دادند و این شوق و شیدایی، زیبایی خاصی را به­‌وجود می‌­آورد. آن روز که اسیران کربلا را در کوفه نزد «عبیدالله­‌ بن‌­زیاد» بردند. عبیدالله از زینب کبری(ع) پرسید: در کربلا چه دیدی؟! زینب قهرمان باصلابت تمام گفت: هرآن­چه دیدم زیبا بود! «ما رأیتُ اِلاّ جمیلاً».

6- شب­ زنده‌­داری و عبادت: از ویژگی­‌های یاران امام حسین(ع) این بود که حماسه را با عرفان و میدان جنگ را با محراب عبادت، شمشیر و خون را با تسبیح و تکبیر پیوند زده بودند. امام در شب عاشورا از دشمن مهلت گرفت نماز بخواند و قرآن قرائت کند و به درگاه الهی دعا نماید. تاریخ می‌­نویسد: شب عاشورا از خیمه­‌های امام حسین(ع) مانند صدای زنبوران در کندوی عسل، صدای زمزمه دعا و عبادت به­ گوش می­رسید؛ «لَهُمْ دَوِیٌّ کَدَوِیّ النَحْل». در ظهر عاشورا، عاشوراییان، به امامت مولایشان امام حسین(ع) در وسط میدان رزم به نماز می‌­ایستند.

7- شهادت‌­طلبی: یاران امام حسین(ع) مرگ باعزت را شرافت می­‌دانستند و کشته شدن در رکاب امامشان را «فوز عظیم» به حساب می­‌آوردند. بی‌­جهت نبود که وقتی امام در شب عاشورا به آن­ها پیشنهاد رفتن و خارج شدن از معرکه را داد یک­‌صدا گفتند: هرگز شما را تنها نخواهیم گذاشت و خدا را سپاس می­‌گوییم که افتخار شهادت در رکاب شما را به­ ما عنایت کرده است؛ «اَلْحَمدُلِله الَّذی شَرَّفَنا بِالقَتْلِ مَعَکَ»./م

گفت یاران، کای حیاتت جان ماستدردهای عشق تو درمان ماست
کاش ما را صـد هزاران جان بودیتا نـثار جــلوه جـان بـودی
در مـبند بر روی مـا ای شــهریـارخلوت از اغیار باید نی ز یار

 

سیدرضا تقوی

نماینده مردم شریف تهران