امام سجاد ­­­­(ع) از ماه رمضان به ماه تمحیص یاد می­‌کند. تمحیص، به­‌معنای تخلیص و خالص شدن است…

یادداشت‌ها، مجموعه‌ای از کوتاه‌نوشته‌های حجت‌الاسلام و المسلمین سید رضا تقوی است که در موضوعات مختلف و به فراخور مناسبت‌های گوناگون نگاشته شده است. مکتوباتی که از نثری روان برخوردار بوده، به زیور آیات و روایات زینت یافته و با ادبیات غنی فارسی ملاحت پیدا کرده‌اند. یادداشت‌های حاضر توسط حجت‌الاسلام و المسلمین تقوی، در روزهای نمایندگی مجلس یازدهم تألیف شده و توسط هیئت رییسه مجلس شورای اسلامی، در صحن عمومی و در میان نمایندگان مردم، توزیع گشته است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

 

ماه خدا

 

1- ماه خدا: در فرهنگ و معارف اسلامی، ماه مبارک رمضان را ماه خدا «شهرالله» می‌­نامند. پیامبر اکرم ­­­­­­­(ص) از دوماه قبل، یعنی ازماه رجب و شعبان مسلمانان را برای ورود به ماه مبارک رمضان آماده می­‌کرد تا اهل ایمان با آمادگی بیشتر، به «ماه خدا» وارد شوند و از این فرصت معنوی بهره فراوان‌­تری را نصیب خود سازند «قَدْ اَقْبَلَ الَیْکُمْ شَهْرُالله»

2- میهمان خدا: در ماه مبارک رمضان خوان رحمت و سفره مغفرت گشوده شده است و خدای سبحان بندگانش را به میهمانی خودش دعوت می­‌کند. در این میهمانی، میزبان خدا و میهمان بندگان خدا هستند. «هُوَ شَهْرُ دُعِیتُمْ ِالَیَ ضیافَةِ الله»

3- بهار قرآن: از ماه مبارک رمضان به «ربیع القرآن» یاد شده است. امام باقر (ع) فرمود: برای هر چیزی بهاری است و بهار قرآن ماه رمضان است.

4- نزول قرآن: رمضان ماه نزول قرآن است «شَهْرُ رَمَضانِ اَلَّذی اُنْزِلَ فیهِ الْقُرآنْ»

5- ماه تمحیص: امام سجاد ­­­­(ع) از ماه رمضان به ماه تمحیص یاد می­‌کند. تمحیص، به­‌معنای تخلیص و خالص شدن است. در این ماه بنده، خودش را از عیب­‌ها و آلودگی‌­ها خالص می‌­گرداند و این ماه فرصتی برای خالص شدن است.

6- ماه صبر: در راه رسیدن به مقام قرب الهی مشکلاتی وجود دارد و ماه مبارک رمضان تمرین صبر در برابر مشکلات است، خداوند فرموده است: از روزه و نماز استعانت بخواهید «وَاَسْتَعینوُا بِالصَّبر و الصَّلاةِ …» پیامبر اکرم (ص) نیز ماه رمضان را ماه صبر نامیده و پاداش صبر را بهشت معرفی می‌­کند «هَوَ شَهْرُ الْصَبْرُ وَ اِنَّ الصَّبْر ثوابُهُ اَلجَّنةُ»

اندر رمضان خاک تو زر می‌­گرددچون سنگ که سرمه بصر می­‌گردد
این لقمه که خورده‌­ای دُرَر می‌­گرددو آن صبر که کرده‌­ای گهر می­‌گردد

7- افزایش حسنات: در ماه رمضان هر عمل نیکی، ثواب مضاعف دارد «شَهْرٌ عَظْیمٌ یُضاعِفُ اللهُ فیه الحَسَناتِ»

8- ترفیع درجات: ماه رمضان فرصتی است تا بنده، از این فضای آماده استفاده کند و در مسیر تقرب به‌­خدا بر مراتب معنوی و درجات روحانی خود بیفزاید «وَ یَرْفَعُ فِیهِ الدَّرَجاتِ»

9- ماه مواساة: پیامبر اکرم (ص) ماه رمضان را ماه مواسات و یاری رساندن به مستمندان و گرفتاران می­داند «هُوَ شَهْرُ الْمُواساة»

10- ماه مغفرت: ماه مبارک رمضان ماه برکت، رحمت و مغفرت است؛ باید اسباب آمرزش و وسایل مغفرت را فرآهم آورد که به چند نمونه از رهنمودهای پیامبر (ص) اشاره می­‌کنیم:

«الف» صدقه دادن: هرکس در این ماه صدقه بدهد خداوند او را می­‌آمرزد «مَنْ تَصَدَّقَ فِی هذا الشَّهرِ بِصَدَقَةٍ غَفَرَ اللهُ لَهُ»

«ب» اخلاق نیک: هرکس اخلاقش را در این ماه نیکو گرداند، خداوند او را می­‌بخشاید « مَنْ حَسَّنَ فیه خُلْقَهُ غَفَرَاللهُ لَهُ»

«ج» مهار خشم: هرکس در این ماه خشم خود را فرو نشاند خداوند او را می‌آمرزد «مَنْ کَظَمَ فیه غَیظهُ غَفَرَاللهُ لَهُ»

 

سید رضا تقوی

نماینده مردم شریف تهران